Als u niet wilt dat gegevens van u worden bewaard vanwege inbeslagname, dan kunt u verzoeken om de vernietiging van gegevens. Hiervoor dient u een klaagschrift in bij de sector strafrecht van de rechtbank. In dit artikel leest u hoe de beklagprocedure werkt en waar u op moet letten bij het indienen van het klaagschrift.
Inbeslagname goederen
In een eerder artikel gaven wij aan dat de politie bevoegd is om eigendommen in beslag te nemen als er een geldige reden voor is. Redenen hiervoor zijn waarheidsvinding, een verbeurdverklaring of onttrekking aan het verkeer of als er een verdenking op winsten uit strafbare feiten is.
Naast het in beslag nemen van goederen, zoals een auto of het tegoed op een bankrekening, kunnen er ook gegevens worden opgeslagen. Voor de waarheidsvinding mogen onder andere de gegevens die op computers opgeslagen zijn worden gebruikt (HR 29 maart 1994, ECLI:NL:HR:1994:AD2076). Daarnaast worden er gegevens vastgelegd tijdens een doorzoeking en worden er soms gegevens op vordering verstrekt.
Verzoek om vernietiging van gegevens
Als u het niet eens bent met het bewaren van (bepaalde) gegevens, dan kunt u schriftelijk een klaagschrift indienen bij de sector strafrecht van de rechtbank waarbinnen de inbeslagneming is geschied. Dit moet u tijdig doen! Er is een uiterste termijn van drie maanden nadat de vervolging van de zaak tot een einde is gekomen waarbinnen uw klaagschrift moet zijn ingediend. Als u te laat bent met het indienen van het verzoek, wordt het klaagschrift niet-ontvankelijk verklaard.
Geef in het klaagschrift ook aan om welke gegevens het gaat en wat uw reden is om te verzoeken om vernietiging.
Belanghebbende
U kunt een klaagschrift indienen als u een belanghebbende bent. Bij gegevens die op vordering zijn verstrekt zijn de belanghebbenden onder meer de verdachte, de verantwoordelijke voor de gegevens en degene op wie de gegevens betrekking hebben. Soms vallen de gegevens onder het verschoningsrecht. Dan is ook de verschoningsgerechtigde als belanghebbende aan te merken.
Welke gegevens
In het klaagschrift geeft u aan welke gegevens moeten worden vernietigd. Enkel aangeven dat het moet gaan om gegevens die van geen betekenis zijn voor het onderzoek is over het algemeen onvoldoende. In art. 125n Sv is vastgelegd dat gegevens die tijdens een doorzoeking zijn vastgelegd worden vernietigd zodra blijkt dat deze van geen betekenis zijn voor het onderzoek. Als het strafrechtelijk onderzoek voortduurt en het gaat om grote omvang en ingewikkeldheid van dit onderzoek, is nog niet is aan te geven welke gegevens van geen betekenis zijn voor het onderzoek.
Vernietiging van gegevens
Er wordt discussie gevoerd over de wijze van vernietiging van digitale gegevens. In het ‘Besluit bewaren en vernietigen niet-gevoegde stukken’ wordt aangegeven dat vernietiging ook kan gaan over het “op zodanige wijze bewerken van een voorwerp dat de gegevens die daaraan voor de bewerking konden worden ontleend, niet meer kenbaar zijn.” Hierdoor is ook het zogenaamde ‘uitgrijzen’ toegestaan volgens de Hoge Raad als vaststaat dat de gegevens daarna “niet meer kenbaar zijn”. Daarnaast gaf de Hoge Raad in 2024 aan dat het van belang is dat wordt geregistreerd welke handelingen binnen het systeem hebben plaatsgevonden om de gegevens te vernietigen.
Als uw gegevens worden bewaard vanwege een strafrechtelijk onderzoek kunt u om vernietiging van deze gegevens verzoeken middels een klaagschrift. Hierbij is het van belang dat u dit tijdig doet en dat u inhoudelijke gronden aanvoert. Heeft u vragen over de beklagprocedure of heeft u behoefte aan juridische bijstand? Neem contact met op Advocatenkantoor Vos via +31626060690 of vos@advocatenkantoorvos.nl.